Duurzaamheid in de textielindustrie

Introductie

Met dank aan Lennart Blok van Alterego en Tim Hoekstra hebben wij een fantastische video kunnen produceren die op een originele manier weerspiegelt waar Oxious voor staat en wat onze drive is. De short movie reflecteert de missie van het creëren van transparantie, gelijkheid en bewustzijn in de textielketen. In dit artikel kom je meer te weten over wie Oxious is en onze movement naar een meer transparante textielindustrie.

Inhoud

 1. Duurzaam ondernemen in een vervuilende industrie 
 2. Oxious laat zien dat het anders kan!
  1. Turkije 
  2. Meer dan textiel
  3. Community
  4. Bewuste distributie
  5. Op zoek naar nieuwe verbindingen
 3. De toekomst 
  1. 100% circulariteit 
  2. Nieuwe projecten nieuwe kansen
  3. Voorbeeldfunctie in de textielindustrie
  4. Plastic vrije wereld
  5. Planet positive
 4. Heb jij interesse? 

Duurzaam ondernemen in een vervuilende industrie

In de textielindustrie moeten nog veel stappen gezet worden om het productieproces te verduurzamen. Voor het produceren van nieuw textiel zijn duizenden liters water nodig en er is momenteel sprake van een exponentieel groeiende berg textielafval. Oxious laat zien dat dit anders kan en symboliseert aan de hand van de hamamdoek hoe dit gerealiseerd kan worden. Door bewust gebruik te maken van gerecycled textiel wordt het merendeel van het water al bespaard in het productieproces. Met het vrouwenproject worden vrouwen in Turkije gelijke kansen geboden, ontvangen zij een eerlijk loon, zijn ze verzekerd en bouwen zij een pensioen op.

Ondernemen met het hart

Wij zijn Esther en Loes, twee ondernemers met de missie om verandering te brengen in de textielindustrie. Oxious is ontstaan als een duurzaam alternatief in relatiegeschenken waar transparantie en eerlijkheid in het hart zit van het bedrijf. Deze visie is terug te zien in de naam Oxious; een combinatie tussen Oxygen omdat we allemaal schone zuurstof willen inademen, en Conscious omdat we bewust zijn van elke stap in het productieproces.

Oxious is begonnen als business to business leverancier waardoor wij impact konden maken met andere bedrijven. Samen met onze distributeurs verzorgen wij op maat gemaakte gifts voor diverse non-profit organisaties, retail brands en bedrijven. Wij bieden bijvoorbeeld brievenbus gift verpakkingen aan die wij namens bedrijven huis aan huis laten bezorgen. Daarmee kunnen ze laten zien dat zij hun klanten of personeel waarderen. Op iedere box staat beschreven hoe wij de producten produceren zodat wij de ontvanger kunnen meenemen in ons verhaal. 

Wij voelden aan dat wij meer impact kunnen maken en kozen ervoor de sustainable movement uit te breiden naar de retail. Sinds kort is onze online webshop geopend en groeit het aantal verkooppunten in de retail mee!
Oxious laat zien dat het anders kan!

“Wij geloven niet in de oude economie waar winst de belangrijkste drive is in het ondernemen. Het is veel belangrijker om te weten hoe je daar komt”
Esther Smit
Mede-oprichter Oxious

De textielindustrie is tot op heden één van de meest vervuilende industrieën op deze wereld. Voor het produceren van textiel zijn er grote hoeveelheden land, water, energie en chemicaliën nodig en de CO2-uitstoot is enorm hoog. Dit proces laat een grote ecologische voetafdruk achter en de afvalberg groeit existentieel.

 

Door de opkomst van “fast fashion” is de omloopsnelheid van kleding een stuk korter geworden en dit heeft ervoor gezorgd dat de productie van textiel enorm is toegenomen. De mode-industrie is gedreven door winstmarges en faciliteert het koopgedrag van de consument. Bij het maken of recyclen van de textiel wordt er bovendien nog steeds gebruik gemaakt van kinderarbeid in arme gebieden. Dit zijn juist bewegingen die wij willen tegengaan en met ons verhaal willen wij een sustainable movement creëren waar iedereen een steentje aan kan bijdragen.

 

Bij Oxious zijn de hamamdoeken gemaakt van 50% gerecycled materiaal en voor 50% van OEKO tex gecertificeerd virgin katoen. Het gerecyclede materiaal wordt vanuit verschillende locaties weggehaald en omgezet naar nieuwe bruikbare garens. Ook wordt het afval textiel uit ons atelier verzameld om invulling te geven aan onze zero-waste policy. Er wordt geen verf toegevoegd in dit recyclingproces waardoor wij werken met de kleuren die op dat moment geleverd kunnen worden. Uitdagend is dit zeker, maar het geeft veel voldoening aan Oxious en maakt ons trotser op het eindresultaat; een transparant, eerlijk en duurzaam product van topkwaliteit! De carrier die Oxious heeft ontworpen voor de hamamdoeken is gemaakt van gerecyclede jeans waardoor oude kledingstukken een nieuw leven krijgen en de textiel afvalberg stap voor stap kleiner wordt.  

 

Onze sustainable movement is beloond door de Global Sustainable Enterprise System (een organisatie die bedrijven beoordeelt en ondersteunt in duurzaam en circulair ondernemen). Door GSES zijn onze hamamdoeken in 2020 als eerste product geclassificeerd met een Sustainable A status en inmiddels is ons product zelfs uitgegroeid tot een beoordeling van Sustainable AA status! Daarnaast is onze hamamdoek gecertificeerd als ‘Class 1’-product volgens de ‘Circulair Product Footprint’-index.

 

Collectie impressie

Oxious biedt een standaard collectie aan in de online webshop. Wil jij de duurzame hamamdoeken doeken liever personaliseren, dan is dat zeker mogelijk! Denk hierbij aan het toevoegen van een bedrijfslogo, bedrijfsnaam of een stuk tekst die jij wilt meegeven. Neem zelf contact op met jouw leverancier van relatiegeschenken, of informeer bij ons bij wie jij terecht kunt dan kijken we samen hoe wij het beste product voor jullie kunnen realiseren. Onze gepersonaliseerde doeken produceren wij voor zowel grote als kleinere bedrijven. Hieronder zie je twee voorbeelden van twee duurzame nederlandse bedrijven: Vaan Yachts en Atelier Jungles, die met onze doeken ervoor zorgen dat hun sustainable missie doorvertaald wordt in hun corporate gifts.

Turkije

In 2016 zijn wij terecht gekomen in een klein bergdorpje in Turkije waar de ambacht van het weven is ontstaan. Wij besloten hier ons atelier op te zetten en  het vrouwenproject op te starten.

 

In de grote steden in Turkije is buitenshuis werken voor vrouwen al genormaliseerd maar in de kleine dorpjes zie je een groot contrast. De vrouwen die hier weven doen dit vanuit huis en krijgen een mager bedrag per doek. Dit kan anders! Ook de vrouwen uit de kleine dorpjes verdienen een eerlijke kans met eerlijke verdiensten voor het werk wat ze leveren.

 

Op de uitnodiging om bij ons te komen werken kwamen drie vrouwen af, vaak met hun man, onzeker en stil. Inmiddels is dit enorm gegroeid. Er zijn nu 14 vrouwen aan het werk en het is prachtig om te zien wat een persoonlijke ontwikkelingen zij door hebben gemaakt in de afgelopen jaren. De vrouwen hebben zich ontwikkeld tot zelfstandige vrouwen met zelfvertrouwen die leiding aan elkaar kunnen geven en technische kennis hebben om zelf met de weefmachines aan het werk te gaan. Twee vrouwen hebben zelfs als eerste van het dorp hun rijbewijs weten te behalen!

 

Met het werk wat de vrouwen doen in het atelier ontvangen ze eerlijke lonen boven het vastgestelde minimumloon van Turkije, ze zijn verzekerd en ze bouwen hier een pensioen op. Inmiddels zijn andere weverijen geïnspireerd geraakt om ook vrouwen in dienst te nemen en kunnen wij met trots zeggen dat het vrouwenproject aanslaat. Zo creëren wij een new balance!
Meer dan textiel

“Met het vertellen van ons verhaal en de transparante werkwijze, krijgt iedereen de kans om een steentje bij te dragen in de sustainable movement”
Loes Stapper
Mede-oprichter Oxious

De sustainable movement houdt niet op bij de productie van de hamamdoeken, wij zijn bewust in elke stap die wij zetten. Dit houdt dus ook in dat wij de doeken bewust verpakken en verantwoord verzenden naar de klant of consument.

 

Oxious is bewust van de grote hoeveelheden bomen die gekapt worden voor het produceren van karton, bomen die ons voorzien van schone zuurstof. Omdat wij hier veel waarde aan hechten zijn wij met PaperWise een samenwerkingsverband aangegaan. PaperWise is een organisatie die in plaats van bomen, landbouwafval gebruikt als grondstof voor het produceren van papier en karton. Het gebruiken van agrarisch restmateriaal als grondstof voor papier en karton heeft vele voordelen:

 • Reductie CO2 uitstoot
 • Reductie van restafval in de landbouw
 • Reductie in het kappen van bomen
 • Agrarisch restafval is effectiever als het gebruik van houtsnippers 
 • Kwalitatief is agrarisch restafval vele malen sterker

Onze duurzame verpakkingen worden geproduceerd vanuit de samenwerking met PaperWise of van gerecycled karton. De verpakkingen die geproduceerd zijn van landbouwafval zijn volledig biologisch afbreekbaar en kunnen daardoor ook nog gebruikt worden als compost voor bijvoorbeeld je eigen moestuin.
Oxious is altijd op zoek om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo zijn delen van het transport vanuit Turkije die voorheen over de weg gingen vervangen door de treinverbindingen en boottransport. De CO2 die wij nog uitstoten bij het transport overcompenseren we door middel van de samenwerking met Trees for All. Dit doen we door projecten te steunen waarbij nieuwe bomen geplant worden om de lucht reinigen en tevens leefgebieden van dieren te vergroten in bijvoorbeeld het regenwoud.

Community

Om een duurzame wereld te creëren is het belangrijk dat iedereen de kans krijgt op zich te ontwikkelen en een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij. Helaas zijn er te veel groepen mensen op de wereld die deze mogelijkheden zijn ontnomen. Om ook mensen een kans te bieden die een bepaalde afstand hebben tot de arbeidsmarkt zijn er verschillende sociale werkplaatsen opgericht. Oxious laat de duurzame carrier produceren door Stichting Stunt en Talentfabriek 010, twee organisaties uit de omgeving die mensen helpt om zich sociaal te activeren en te re-integreren in de arbeidsmarkt.

 

Vrouwen krijgen afgelopen decennia meer zeggenschap, betrokkenheid en gelijkheid in de maatschappij. Toch zie je in armere gebieden dat vrouwen ondanks de drive en ambitie die ze hebben ongelijke kansen hebben op de arbeidsmarkt en zeer kleine verdiensten ontvangen voor het werk wat ze doen. Return to Sender is opgericht met de missie om deze vrouwen te helpen een leven voor zichzelf en hun familie op te bouwen via eerlijke en duurzame handel. De inkomsten van de producten die zij maken gaat, zoals de naam al zegt, rechtstreeks terug naar de maker. Oxious staat volledig achter dit project en wij zijn trots dat wij dit kunnen ondersteunen door middel van onze samenwerking.

 

 

Bewuste distributie

De laatste stap in ons proces is de distributie van de duurzame hamamdoeken, een stap waar wij ook de juiste balans in zoeken. Oxious verbindt het merk graag aan distributeurs die dezelfde sustainable movement ideologie delen. Het is mooi om te zien dat er veel distributeurs zijn die bewust bezig zijn met de producten die zij aanbieden en zich inzetten om een impact te maken bij hun klanten en daarmee in de wereld.

 

Om de ambities van ons merk te vertalen naar onze klanten zijn wij in contact gekomen met Heldergroen. Via hen hebben wij onze visie en movement goed kunnen uitbeelden en positioneren in de markt.

 

Oxious heeft kunnen groeien door distributeurs die ons verhaal ondersteunen. Greenmotion was de eerste like-minded distributeur die ons verhaal heeft omarmt in een aanbod van duurzame relatiegeschenken. Daarna zijn vele distributeurs gevolgd en zijn vele mooie samenwerkingen tot stand gekomen en hebben wij gebouwd aan een duurzaam netwerk. Behalve in de relatiegeschenken hebben wij ons verhaal geïntroduceerd in de retail. Wij zijn enorm verheugd met de samenwerking met Prospectt in ons retail avontuur. Prospectt biedt producten aan waar een inspirerend verhaal achter zit, die de sustainable movement ondersteunen.

Op zoek naar nieuwe verbindingen

Oxious is continu op zoek naar like minded bedrijven die met ons de krachten willen bundelen om meer impact te kunnen maken. Samen kunnen wij immers veel meer bereiken dan alleen. Ben jij een bedrijf dat:

 • Bij wil dragen aan een duurzame beweging?
 • Impact wil maken met jullie producten?
 • Bewust omgaan met transparantie in de supply chain?
 • STOP zegt tegen uitbuiting en vervuiling? 

 

Neem dan contact met ons op via het contactformulier, per telefoon of  maak een afspraak bij ons op locatie en wellicht kunnen wij een mooie samenwerking tegemoet gaan!

De toekomst

100% circularity

Oxious is continu bezig de duurzaamheid van productieprocessen te optimaliseren en dat er geen textiel verloren gaat in het productieproces. Doeken met weeffouten worden hergebruikt door partners die daar nieuwe producten van maken zoals een tassenproject gemaakt door Talentfabriek010 in opdracht van de gemeente Rotterdam. Een ander voorbeeld is Ressies, zij maken van deze doeken surf poncho’s met werknemers die afstand hebben van de arbeidsmarkt.  Wij streven naar 100% circulariteit en zijn steeds in ontwikkeling om buiten afval in de textielindustrie, in de toekomst steeds meer post-consumer textiel afval in onze producten te verwerken. Esther is in samenwerking met andere vrouwelijke ondernemers het Circulair Katoen Initiatief gestart. De ambitie van dit initiatief is om tot producten te komen met minimaal 60% post-consumer gerecyclede textielproducten zonder toevoeging van gerecycled PET. Over onze weg naar een plasticvrije textielketen lees je straks meer.

Nieuwe projecten die kansen creëren

Wij werken op dit moment aan een nieuw project in vluchtelingenkampen aan de grens van Syrië, waar vrouwen de kans krijgen om voor ons duurzame tassen te produceren en daarmee een nieuw bestaan op te bouwen. Wij hopen jullie snel meer te vertellen over dit project, houd onze social media kanalen dus goed in de gaten: Linkedin & Instagram 
Voorbeeld functie in de branche met B-Corp

Sinds kort is Oxious van start gegaan met een nieuw project, namelijk het behalen van het B-corp certificaat. Voor ons is een eerlijke productie vanzelfsprekend sinds dag één. Een B-Corp certificering is uitsluitend voor bedrijven die vanuit hun intrinsieke motivatie streven naar de hoogste standaarden op sociale -en ecologische prestaties, verantwoordelijkheid en transparantie. Dit project is net van start gegaan en we kunnen niet wachten om de voortgangen met jullie te delen!

“Wij zijn de natuur en wij zijn onderdeel van de natuur, dat is ook wat ik zo mooi vind aan Oxious; die circulaire gedachte. Je krijgt iets en je neemt iets”
Tim Hoekstra
Beach Artist

Plasticvrije wereld

Om het afval katoen om te zetten naar bruikbare garens voor onze hamamdoeken is er een bindmiddel nodig dat wordt gemaakt van gerecyclede petflessen. Hoe fijn het ook is dat PET kan worden omgezet naar herbruikbaar materiaal, heeft dit proces ook zijn nadelen; kleine deeltjes plastic kunnen vrijkomen in het water tijdens het wassen van dit gerecyclede materiaal. Dit is niet een ontwikkeling waar wij voor staan, daarom gebruiken wij minimale hoeveelheden gerecycled PET in onze collecties. Wij zijn continu op zoek naar nieuwe innovatieve oplossingen waarin wij onze gerecyclede materialen kunnen gebruiken zonder dat er fijne deeltjes plastic kunnen vrijkomen in het water. Wij volgen ontwikkelingen in ons netwerk zoals Up-Set Textile, die zich toewijdt aan het ontwikkelen van duurzame garen en textiel zonder de toevoeging van plastic. Wij volgen de voortgangen en hopen snel met dergelijke oplossingen te kunnen werken.

Planet positive

Oxious streeft naar een klimaatneutraal productieproces. Wij zijn de mogelijkheden aan het onderzoeken om een volgende belangrijke stap te zetten; het bouwen van een CO2 neutraal productiebedrijf. We zijn al druk bezig om dit project van de grond te krijgen, letterlijk… wij zijn opzoek naar bouwgrond om deze duurzame droom te kunnen realiseren. Volg ons op Linkedin & Instagram in deze duurzame missie.

Heb jij interesse?

Wil je meer weten over onze aanpak, zelf een stap maken naar een meer purpose driven en transparante manier van ondernemen of meer weten over ons productassortiment? 

 

Maak een afspraak met het Oxious team  en dan spreken we elkaar snel!